Βενετσιάνικο κόκκινο: η χρωστική ουσία που παραπέμπει στην Ιταλική Αναγέννηση

Βενετσιάνικο κόκκινο: η χρωστική ουσία που παραπέμπει στην Ιταλική Αναγέννηση

August 31, 2022 0 Von admin

Το Βενετσιάνικο Κόκκινο είναι ένα από τα πολλά γήινα-κόκκινα χρώματα που ονομάστηκαν από μια γεωγραφική τοποθεσία – άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το αγγλικό κόκκινο, το κόκκινο της Πομπηίας, το ινδικό κόκκινο και το κόκκινο Pozzuoli. Αυτά τα χρώματα κατασκευάζονται συνήθως (αλλά όχι πάντα) χρησιμοποιώντας συνθετικές χρωστικές οξειδίου του σιδήρου, όχι χώμα από τις περιοχές από τις οποίες έχουν πάρει το όνομά τους, αλλά τα ονόματά τους συχνά μιλούν για ένα ιστορικό χρώμα που έχει περάσει στην ιστορία. Αυτό το άρθρο εστιάζει στο Βενετσιάνικο Κόκκινο, ένα από τα πιο κοινά κόκκινα γήινα σε παλέτες καλλιτεχνών. Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο χρώμα και τι ρόλο μπορεί να παίξει στην παλέτα του καλλιτέχνη;


Βενετσιάνικη κόκκινη ξηρή χρωστική ουσία

Jackson’s Venetian Red Artist Pigment.

Γιατί οι χρωστικές της κόκκινης γης ποικίλλουν στο χρώμα;

Το χρώμα της κόκκινης γης δημιουργείται από την παρουσία αιματίτη – ένα ορυκτό με βάση το οξείδιο του σιδήρου. Η ακριβής απόχρωση ποικίλλει από τοποθεσία σε τοποθεσία λόγω της συγκέντρωσης αιματίτη και της παρουσίας άλλων ορυκτών που είναι ειδικά για αυτήν την περιοχή. Το χρώμα που γνωρίζουμε ως Βενετσιάνικο Κόκκινο είναι μια ιδιαίτερα ζεστή απόχρωση του γήινου κόκκινου. Είναι λιγότερο πορτοκαλί από τη γη Pozzuoli, που πήρε το όνομά της από μια πόλη κοντά στη Νάπολη όπου η γη περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση ένυδρων οξειδίων σιδήρου. Το Indian Red, που ονομάζεται έτσι για την πλούσια σε λατερίτη γη της νότιας Ινδίας, έχει πιο μοβ τόνους.

σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χρωστικών κόκκινων γαιών

L – R: Pozzuloi Κόκκινο, Ινδικό κόκκινο και Βενετσιάνικο κόκκινο ακουαρέλα

Ενώ οι χρωστικές της γης χρησιμοποιούνται από την προϊστορία, το Βενετσιάνικο Κόκκινο παραπέμπει στους πίνακες της Ιταλικής Αναγέννησης (που χρονολογούνται ευρέως μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα) τόσο σε όνομα όσο και σε χρώμα. Η Βενετία ήταν μια σημαντική τοποθεσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ιστορίας της τέχνης, και στα έργα των Βενετών καλλιτεχνών βρίσκουμε συχνή χρήση της κόκκινης γης. Ο ρόλος του ήταν πιο λεπτός από το πολυτελές και ακριβό Lapis Lazuli και τις διαφανείς χρωστικές της Red Lake που καθορίζουν πραγματικά την περίοδο, αλλά ήταν απολύτως απαραίτητος στις παλέτες των Old Masters και υποστήριξε πολλά απαραίτητα μείγματα. Οι κόκκινες γήινες χρωστικές αναμίχθηκαν με το λευκό ως βάση για το δέρμα του Καυκάσου (ένα χρώμα γνωστό ως cinnabrese), αναμειγνύεται με κίτρινη ώχρα για να απεικονίζει λαμπερή πορτοκαλί κουρτίνα, και χρησιμοποιείται αραιωμένη ως κάτω ζωγραφική, ή αποτύπωμα, στρώμα. Σε άλλα παραδείγματα χρησιμοποιήθηκε μόνο του με λαμπερό αποτέλεσμα – οι κάλτσες του καθιστού αγοριού στο Titian’s Η οικογένεια Vendramin (στη δεξιά πλευρά του πίνακα παρακάτω) είναι ζωγραφισμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου με κόκκινο χώμα:

Βενετσιάνικο κόκκινο που χρησιμοποιείται για τις κάλτσες του καθιστού αγοριού

Τιτσιάνο Βετσέλι (Τιτσιάνο)
Η οικογένεια Vendramin (περ. 1540-45)
Λάδι σε καμβά, 206,1 x 288,5 εκ
Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο

Ποιες χρωστικές της κόκκινης γης χρησιμοποίησαν πραγματικά οι καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης;

Ο όρος «Venetian Red» δεν μπήκε στο αγγλικό λεξικό μέχρι τον 18ο αιώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κόκκινη γη από την περιοχή της Βενετίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως χρωστική ουσία για πολύ περισσότερο από αυτό. Οι τεχνικές αναλύσεις των έργων ζωγραφικής των Παλαιών Δασκάλων δεν είναι πάντα σε θέση να διαφοροποιήσουν τις χρωστικές της γης από διαφορετικά μέρη, αλλά υπάρχει ένα λατομείο έξω από τη Βενετία, το οποίο φημίζεται για τον τόπο όπου ο Τιτσιάν (1490 – 1576) προμηθεύτηκε τις χρωστικές της κόκκινης γης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον λιγότερο απλή ότι αυτό – ο Τιτσιάν και οι σύγχρονοί του πιθανότατα χρησιμοποιούσαν κόκκινες γαίες από όλο τον κόσμο.

Η θέση της Βενετίας στην Αδριατική Θάλασσα την έκανε σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. Πωλητές χρωστικών, γνωστοί ως το βεντεχρώματααναπτύχθηκε σε όλη την πόλη και τα αποθέματα εισαγωγής που επιβίωσαν περιλαμβάνουν το Lapis Lazuli από το Αφγανιστάν, τις χρωστικές ουσίες Red Lake από τη Νότια Αμερική, το Smalt από τη Βόρεια Ευρώπη και διάφορες χρωστικές γης που αναφέρονται ως απλά Κόκκινη γη (κόκκινη γη) και μαύρη γη (μαύρη γη). Αυτές οι χρωστικές θα είχαν πουληθεί σε Βενετούς πελάτες, καθώς και θα είχαν διανεμηθεί περαιτέρω σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη το πολυσύχναστο εμπόριο χρωστικών στη Βενετία, είναι απίθανο οι βενετσιάνοι ζωγράφοι της Αναγέννησης να βασίζονταν αποκλειστικά στη βενετική γη. Ο Georgius Agricola, ένας σύγχρονος του Τιτσιάνου που ζούσε στη Βενετία, περιέγραψε πώς οι ζωγράφοι «επέλεγαν τη γη με βάση το χρώμα τους». Από αυτόν τον λογαριασμό, φαίνεται ότι είχαν πολλά να διαλέξουν.

Οι χρωστικές της κόκκινης γης μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς το χρώμα

Μια επιλογή από γνήσιες χρωστικές γης που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το χρώμα.
Δεξιόστροφα από πάνω: English Red, Venetian Red και Terra Pozzuoli.

Ενετικό κόκκινο σήμερα

Υπάρχουν ακόμη μέρη στην περιοχή της Βενετίας από τα οποία προέρχεται η γνήσια βενετσιάνικη γη, και αυτές οι τοποθεσίες πιθανότατα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Η φυσική κόκκινη γη ξηραίνεται, εξευγενίζεται και αλέθεται για να παραχθεί μια χρωστική ουσία κατάλληλη για την κατασκευή χρωμάτων καλλιτεχνών. Η προκύπτουσα χρωστική ουσία ταξινομείται με τον αριθμό δείκτη χρωστικής PR102 για να υποδείξει ότι περιέχει οξείδια σιδήρου φυσικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτή η παραγωγή είναι σε μικρή κλίμακα και η συντριπτική πλειονότητα των χρωμάτων που φέρουν την ετικέτα Venetian Red είναι κατασκευασμένα με συνθετική χρωστική ουσία οξειδίου του σιδήρου PR101. Αυτή η χρωστική ουσία παράγεται με θερμική αποσύνθεση αλάτων σιδήρου σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, μετατρέποντας το σίδηρο σε αιματίτη. Είναι μια διαδικασία που είναι σε γενικές γραμμές η ίδια για όλα τα συνθετικά χρώματα της γης – οι φυσικές γαίες αποτελούν μόνο το 13% της παγκόσμιας παραγωγής χρωστικών οξειδίων του σιδήρου, ενώ οι συνθετικές αντίστοιχές τους αντιπροσωπεύουν το εκπληκτικό 87%.

Ίσως η ιδέα μιας συνθετικής γης να μην κρατά τον ρομαντισμό των γνήσιων χρωστικών της γης που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιοί Διδάσκαλοι, αλλά τα συνθετικά οξείδια σιδήρου μπορούν να ρυθμιστούν χημικά για να αλλάξουν τη διαφάνεια/αδιαφάνεια και τη θερμοκρασία χρώματος, επιτρέποντας τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του χρώμα που πρέπει να παράγεται με συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ανοίγουμε ένα σωληνάριο με βενετσιάνικο κόκκινο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε.

Ανάμιξη χρωμάτων με βενετσιάνικο κόκκινο

Ένα κλασικό κομπλιμέντο μίξης είναι η κίτρινη ώχρα. Όντας ζεστοί και αδιαφανείς με αυτή τη χαρακτηριστική γήινη υφή, και οι δύο μοιράζονται παρόμοιες ιδιότητες. Στον πίνακα του Μη μ’αγγίζειςο Τιτσιάν αναμιγνύει την κόκκινη γη με την κίτρινη ώχρα και μια μικρή ποσότητα Indigo για να κάνει ένα ζεστό πορτοκαλί-καφέ για το φύλλωμα των δέντρων.

Τιτσιάν, Νόλι και Τανγκέρ

Τιτσιάνο Βετσέλι (Τιτσιάνο)
Λεπτομέρεια του Μη μ’αγγίζεις (περίπου 1514)
Λάδι σε καμβά, 110,5 εκ. × 91,9 εκ
Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο

Σημειώστε πώς στην παραπάνω λεπτομέρεια το μπλε στον ορίζοντα αυξάνει πραγματικά το πορτοκαλί στο φύλλωμα! Δοκίμασα αυτό το μείγμα μόνος μου με ακουαρέλα, αλλά αντί για indigo (που είναι μια διαβόητη χρωστική ουσία) χρησιμοποίησα το Prussian Blue.

Ενετική κόκκινη και κίτρινη ώχρα

Τα δύο μεγάλα δείγματα στο πάνω μέρος της σελίδας είναι μείγματα από βενετσιάνικη κόκκινη και κίτρινη ώχρα. Η σειρά των μικρότερων δειγμάτων παρακάτω γίνεται με την προσθήκη αυξήσεων του Prussian Blue στο μείγμα.

Το Βενετσιάνικο Κόκκινο είναι μια έντονα ζεστή απόχρωση, ωστόσο, όντας αδιαφανές και χαμηλό σε χρωματισμό, είναι επίσης ένα φυσικά απαλό χρώμα. Δουλεύοντας με αυτή τη φυσική θαμπάδα, μπορεί να αναμειχθεί με μοντέρνα πράσινα για να δημιουργήσει χρωματικά μαύρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αναμειχθούν με λευκό για να δημιουργήσουν μια σειρά από γκρι και καφέ. Αυτό είναι, νομίζω, όπου το χρώμα μπαίνει πραγματικά από μόνο του.

Χρησιμοποιείται σε πλήρη ισχύ με περίπου ίση ποσότητα Sap Green, κάνει ένα βαθύ χρωματικό μαύρο. Οι κίτρινοι υποτόνοι του Sap Green συμβάλλουν στη ζεστασιά του Βενετσιάνικου Κόκκινου, καθιστώντας τους έναν υπέροχο φθινοπωρινό χρωματικό συνδυασμό.

ανάμειξη χρωμάτων με Sap Green

Βενετσιάνικο Κόκκινο (αριστερά) σε μείγματα με Πράσινο Sap (δεξιά). Το κινέζικο λευκό έχει προστεθεί σταδιακά από πάνω προς τα κάτω.

Ένα μπλε-πράσινο όπως το Phthalo Green δίνει ένα ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα ανάμειξης χρωμάτων. Η ζεστασιά του Βενετσιάνικου Κόκκινου και η δροσιά του Πρασίνου Phthalo συναντώνται στη μέση για να κάνουν ένα πιο ουδέτερο χρώμα. Το κόκκινο εξουδετερώνει το γαλάζιο του Phthalo Green, δημιουργώντας μια σειρά από φυσικά πράσινα πράσινα κατάλληλα για ζωγραφική τοπίου:

Ανάμιξη χρωμάτων με Πράσινο Φθαλώ

Βενετσιάνικο Κόκκινο (αριστερά) σε μείγματα με Πράσινο Φθαλό (δεξιά). Το κινέζικο λευκό έχει προστεθεί σταδιακά από πάνω προς τα κάτω.

Έχω χρησιμοποιήσει ακουαρέλα για αυτά τα μείγματα, αλλά το βενετσιάνικο κόκκινο βρίσκεται σε όλα τα μέσα. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:

Θα θέλαμε να μάθουμε πώς χρησιμοποιείτε το βενετσιάνικο κόκκινο στην παλέτα σας. Οποιεσδήποτε ιδέες ανάμειξης χρωμάτων είναι πάντα καλό να τις μοιράζεστε. Ενημερώστε μας αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.


Περαιτέρω ανάγνωση

Pigment Stories: Earth Pigments and their Synthetic Alternatives

Φτιάχνετε τη δική σας λαδομπογιά με χρωστικές ουσίες Jackson

Αναδημιουργώντας την παλέτα του Ρέμπραντ με σύγχρονες χρωστικές.

Αγοράστε υλικά από το Venetian Red στο jacksonsart.com

Evie Hatch

Τα ενδιαφέροντα της Evie βρίσκονται στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων και των υλικών του καλλιτέχνη. Αυτή η έρευνα παίζει μεγάλο ρόλο στην καλλιτεχνική της πρακτική. της αρέσει να ερευνά τις παραδοσιακές τεχνικές και φτιάχνει τις δικές της ακουαρέλες και λαδομπογιές. Η Evie αποφοίτησε το 2016 από το Camberwell College of Art με πτυχίο στο Σχέδιο. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στο Ινστιτούτο Courtauld του Λονδίνου.