Βερολίνο και Τόκιο θα συνεργαστούν στενότερα στις αμυντικές πρώτες ύλες – https://istanbulpost.com.tr

Βερολίνο και Τόκιο θα συνεργαστούν στενότερα στις αμυντικές πρώτες ύλες – https://istanbulpost.com.tr

März 19, 2023 0 Von admin

Η Γερμανία και η Ιαπωνία σχεδιάζουν στενότερη συνεργασία στην άμυνα και την προμήθεια βασικών πρώτων υλών, συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο εθνών κατά τις πρώτες κυβερνητικές διαβουλεύσεις τους στο Τόκιο το Σάββατο.

Το επόμενο έτος, οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα στείλουν ξανά ένα πλοίο στον Ειρηνικό, το οποίο θα ελλιμενίσει στην Ιαπωνία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή «δέσμευση για την ελευθερία των θαλασσών».

Ο Scholz, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida και αρκετοί υπουργοί συναντήθηκαν στο Τόκιο για συνομιλίες επικεντρώνονται στη διεθνή συνεργασία, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να μειώσει την οικονομική του εξάρτηση από τις κινεζικές πρώτες ύλες εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το Τόκιο και το Βερολίνο σχεδιάζουν επίσης να προστατεύσουν καλύτερα και να προωθήσουν νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των κινδύνων για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ορυκτά, οι ημιαγωγοί και το υδρογόνο, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

Και οι δύο πλευρές στοχεύουν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τον κίνδυνο υπερβολικών εξαρτήσεων, αναφέρει η δήλωση, με τα εθνικά ιδρύματα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και για περαιτέρω κυβερνητική υποστήριξη για εξόρυξη, διύλιση, επεξεργασία και ανακύκλωση.

Ο Scholz απέτισε φόρο τιμής στη γνώση που συγκεντρώθηκε και από τις δύο πλευρές και είπε ότι ενωμένοι, θα μπορούσαν «να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του πεδίου δράσης».

Είπε ότι αναδύεται μια κοινή προοπτική όσον αφορά το πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην εξερεύνηση πρώτων υλών αλλού και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν και να επενδύσουν.

Για τα ορυκτά και τις κρίσιμες τεχνολογίες ειδικότερα, είναι σημαντικό να διατηρούνται οι αλυσίδες εφοδιασμού «μεταξύ ομοϊδεατών χωρών», είπε ο Kishida.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Kishida είπε ότι αυτό θα οδηγήσει τις ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «σε ένα νέο επίπεδο».

Ο Scholz μίλησε επίσης για «σημάδι πολύ καλών σχέσεων».

«Οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις θα προωθήσουν περαιτέρω τη στρατηγική μας συνεργασία και είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στο να δώσουμε σε αυτή τη στενή συνεργασία μια νέα ώθηση που θέλουμε να επιτύχουμε μαζί», είπε.

Πέρυσι η Ιαπωνία, η οποία επίσης εισάγει πρώτες ύλες σε μεγάλη κλίμακα, ψήφισε συγκεκριμένα έναν νόμο για την οικονομική ασφάλεια, τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πιθανό σχέδιο για τις δικές της προσπάθειες. Για το καίριο θέμα έχει δημιουργηθεί και ξεχωριστή υπουργική θέση.

Το Βερολίνο προσπαθεί να διαφοροποιήσει και να αντλήσει διδάγματα από την πρώην εξάρτησή του από τη Μόσχα για προμήθειες φυσικού αερίου, η οποία τερματίστηκε βιαστικά μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ο Σολτς συνοδευόταν από τον Υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, την Υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, τον Υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και τον Υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Γουίσινγκ.

Νωρίτερα, ο Ιαπωνικός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura δήλωσε ότι η Ιαπωνία θέλει να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τη Γερμανία.

«Εν όψει της δραματικά μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης της διεθνούς τάξης, έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Νισιμούρα κατά την έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων.

Παράλληλα με την ανάπτυξη πηγών πρώτων υλών, ο Χάμπεκ είπε ότι οι κλιματικά ουδέτερες προμήθειες ενέργειας αποτελούν έναν περαιτέρω τομέα για στενότερη συνεργασία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και τη διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας, η σύνδεση των δυτικών χωρών είναι ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο Nishimura.

Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας στην Ευρώπη, ενώ η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Ασία μετά την Κίνα.

Οι συνομιλίες του Scholz με τον Kishida καλύφθηκαν επίσης αμυντικά θέματα.

Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη στείλει πολεμικό πλοίο και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή του Ειρηνικού για να ενισχύσουν τη συνεργασία με εκεί φιλικές δυνάμεις. Σκοπεύει να συμμετάσχει και φέτος σε ασκήσεις.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους ο Scholz επέλεξε την Ιαπωνία ως τον πρώτο του ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή. Οι προκάτοχοί του Άνγκελα Μέρκελ και Γκέρχαρντ Σρέντερ πήγαν πρώτα στην Κίνα.