Δείκτης Χρώματος Pigment: Black Pigments

Δείκτης Χρώματος Pigment: Black Pigments

November 17, 2021 0 Von admin

Οι χρωστικές των καλλιτεχνών αλλάζουν συνεχώς, με νέες χρωστικές να ανακαλύπτονται και παλιές να μένουν εκτός χρήσης, αλλά παρόλα αυτά πολλές μαύρες χρωστικές έχουν αλλάξει σχετικά λίγο. Οι πρώτες μαύρες χρωστικές παρασκευάζονταν με κάρβουνο, αιθάλη και απανθρακωμένα οστά ζώων και σήμερα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε παρόμοια μαύρα χρώματα με βάση τον άνθρακα. Το εάν το μαύρο είναι χρήσιμο χρώμα σε μια παλέτα είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των καλλιτεχνών – έχει τη φήμη ότι φτιάχνει «λασπώδεις» μείγματα και ότι αντλεί το φως από έναν πίνακα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται τακτοποιημένος. Ωστόσο, ορισμένοι το βρίσκουν απαραίτητο – μπορεί να κάνει μερικά εκπληκτικά ζωντανά χόρτα όταν αναμειγνύεται με κίτρινο. Είναι επίσης ένα από τα τέσσερα χρώματα στην παλέτα Zorn, μια περιορισμένη παλέτα που χρησιμοποιείται από τον Σουηδό καλλιτέχνη Anders Zorn.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τις μαύρες χρωστικές που χρησιμοποιούνται στις ζωγραφιές καλλιτεχνών σήμερα σύμφωνα με το Pigment Color Index, που προσδιορίζεται με το πρόθεμα PBk. Μάθετε περισσότερα για το Color Index και γιατί είναι χρήσιμο στους καλλιτέχνες σε αυτήν την ανάρτηση.

Κάθε δείγμα είναι ένα παράδειγμα βαφής καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη χρωστική ουσία και το πραγματικό χρώμα μπορεί να διαφέρει. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε δείγμα για να μεταβείτε στη βαφή που απεικονίζεται.

PBk 1 – Μαύρο Ανιλίνη

Περιγραφή χρώματος: Ουδέτερο μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές

Το Aniline Black είναι μια λίμνη βαφής αζίνης, δεν θεωρείται αξιόπιστη χρωστική ουσία που αντέχει στο φως – ιδιαίτερα σε λεπτά λούστρες και πλύσεις.

PBk6 – Λάμπα Μαύρο

Περιγραφή χρώματος: Ουδέτερο έως ψυχρό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως αδιαφανές

Σήμερα, το Lamp Black κατασκευάζεται από την καύση φυσικού αερίου ή πετρελαίου, αλλά το όνομά του προέρχεται από την αρχική του πηγή – τα υπολείμματα αιθάλης που συλλέγονται από τις λάμπες λαδιού. Το PBk6 έχει συχνά ψυχρό τόνο, δίνοντας ένα μπλε-γκρι όταν αναμιγνύεται με το λευκό. Στην ακουαρέλα, είναι λεκιασμένο και συνήθως μη κοκκώδες, ενώ στο λάδι είναι αργό στεγνωτήριο. Σε όλα τα μέσα έχει υψηλή αντοχή χρωματισμού. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με μια ισχυρή χρωστική κίτρινο λεμονιού όπως το κίτρινο βενζιμιδαζολόνης (PY 175) για να φτιάξετε όξινα χόρτα.

PBk7 – Μαύρο άνθρακα

Περιγραφή χρώματος: Κυμαίνεται από ζεστό έως ψυχρό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως αδιαφανές

Το PBk7 προέρχεται παραδοσιακά από την ενανθράκωση φυτικής ύλης, όπως στην παραγωγή άνθρακα, αλλά σήμερα παράγεται με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου. Τα χρώματα που κατασκευάζονται με PBk7 είναι συνήθως πολύ αδιαφανή και έχουν υψηλή αντοχή χρωματισμού χάρη στα μικρά, πυκνά σωματίδια χρωστικής ουσίας. Ανακατέψτε με Quinacridone Magenta (PR 122) και Indanthrene Blue (PB 60) για να γίνει βιολετί-γκρι.

PBk8 – Vine Black

Περιγραφή χρώματος: Κυμαίνεται από ζεστό έως ψυχρό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές

Το Vine Black λέγεται επειδή παραδοσιακά παρασκευάζεται από απανθρακωμένα αμπέλια, αλλά σήμερα γίνεται με την ενανθράκωση οποιασδήποτε φυτικής ύλης. Έχει πολύ παρόμοιο με το Carbon Black (PBk 7) και Μαύρο φωτιστικό (PBk 6).

PBk9 – Ivory Black (ζωικής προέλευσης)

Περιγραφή χρώματος: Ζεστό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως ημιδιαφανές

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Ivory Black κατασκευάστηκε αρχικά με ενανθρακοποίηση του ελεφαντόδοντου, αλλά τώρα φτιάχνεται από οστά ζώων ως υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος. Συνήθως έχει χαμηλότερη αντοχή χρωματισμού από τις άλλες μαύρες χρωστικές με βάση τον άνθρακα. Η μοναδικότητα αυτής της χρωστικής έγκειται στη ζεστασιά της – συχνά έχει έναν κίτρινο ή καφέ υπόχρωμο που μπορεί να φανεί σε λούστρο και σε αποχρώσεις με λευκό. Οποιαδήποτε μαύρη βαφή που περιέχει τον αριθμό χρωστικής PBk 9 δεν είναι vegan και πολλές σειρές χρωμάτων που κατά τα άλλα είναι απαλλαγμένες από ζωικά προϊόντα περιλαμβάνουν επίσης ένα Ivory Black.

PBk 10 – Φυσικός γραφίτης

Περιγραφή χρώματος: Ασημί γκρι/μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Αδιαφανής

Η χρήση του PBk 10 είναι σαν να ζωγραφίζεις με γραφίτη. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο φως και έχει μεταλλική γυαλάδα.

PBk 11 – Mars Black

Περιγραφή χρώματος: Ζεστό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Αδιαφανής

Σε αντίθεση με το Lamp Black, το Carbon Black και το Ivory Black, το Mars Black δεν βασίζεται στον άνθρακα. Η οικογένεια χρωστικών ουσιών Mars, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Mars Yellow και Mars Violet, είναι συνθετικά οξείδια σιδήρου και αναπτύχθηκαν τον 20ο αιώνα ως εναλλακτικές για τις φυσικές χρωστικές της γης. Το Mars Black, μαζί με το Carbon Black, είναι ένα από τα πιο αδιαφανή από τις μαύρες χρωστικές, επομένως είναι ιδανικό εάν χρειάζεστε καλή κάλυψη. Συχνά έχει ζεστό υπότονο και σε μείγματα έχει υψηλή αντοχή χρωματισμού και μπορεί εύκολα να κατακλύσει άλλα χρώματα. Το Mars Black στεγνώνει πολύ γρηγορότερα από τις μαύρες χρωστικές με βάση τον άνθρακα, επομένως είναι πιο κατάλληλο για βαφή από το Lamp Black, το Carbon Black και το Ivory Black. Στην ακουαρέλα, το PBk11 είναι μια πολύ κοκκώδης μαύρη χρωστική ουσία.

PBk 14 – Μαύρο Μαγγάνιο

Περιγραφή χρώματος: Ζεστό μαύρο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Αδιαφανής

Μια χρωστική που στεγνώνει γρήγορα, όπως όλα τα άλλα χρώματα που περιέχουν μαγγάνιο, έτσι το PBk 14 είναι εξαιρετικό για υποβαφή. Είναι ένα ζεστό μαύρο με κίτρινους υποτόνους.

PBk 19 – Slate Grey

Περιγραφή χρώματος: Κυμαίνεται από πρασινωπό γκρι έως μπλε-γκρι
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές

Κατασκευασμένο από σχιστόλιθο σε σκόνη, το PBk 19 έχει ατσάλινο-γκρι φινίρισμα. Σπάνια βρίσκεται ως ένα μόνο χρώμα, αλλά είναι ένα βασικό συστατικό στις βαφές Winsor και Newton’s Davy’s Grey, ένα χρώμα που πήρε το όνομά του από τον καλλιτέχνη Henry Davy που περιέχει σχιστόλιθο, κίτρινη ώχρα και μαύρο άνθρακα.

PBk 31 – Perylene Black

Περιγραφή χρώματος: Βαθύ μαύρο με πράσινο υποτόνο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές

Μια πολύ ασυνήθιστη χρωστική ουσία που είναι μαύρη σε λίθος, αλλά είναι πλούσιο πράσινο όταν αραιώνεται. Έχει πολύ υψηλή αντοχή χρωματισμού και κάνει εξαιρετικά πράσινα τοπία όταν αναμιγνύεται με κίτρινο.

Για να μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη χρήση του μαύρου στην παλέτα σας, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Αυτή η ανάρτηση είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς σχετικά με τον δείκτη χρώματος χρωστικών.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη σειρά Pigment Stories για να μάθετε για την ιστορία πίσω από ορισμένες ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές.

Αγοράστε χρωστικές στο jacksonsart.com

Evie Hatch

Τα ενδιαφέροντα της Evie βρίσκονται στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων και των υλικών του καλλιτέχνη. Αυτή η έρευνα παίζει μεγάλο ρόλο στην καλλιτεχνική της πρακτική. της αρέσει να ερευνά τις παραδοσιακές τεχνικές και φτιάχνει τις δικές της ακουαρέλες και λαδομπογιές. Η Evie αποφοίτησε το 2016 από το Camberwell College of Art με πτυχίο στο Σχέδιο. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης στο Ινστιτούτο Courtauld του Λονδίνου.