Δείκτης Χρώματος Pigment: Blue Pigments

Δείκτης Χρώματος Pigment: Blue Pigments

Oktober 15, 2021 0 Von admin

Σε όλη την ιστορία, το μπλε ήταν μια από τις πιο περιζήτητες χρωστικές ουσίες καλλιτεχνών. Εμφανίζεται σπάνια στη φύση και οι πρώτες μπλε χρωστικές παρασκευάστηκαν από ορυκτά όπως ο αζουρίτης και το λάπις λάζουλι, μια διαδικασία που ήταν εντατική. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που συνέθεσαν μια μπλε χρωστική ουσία, το Egyptian Blue, η συνταγή της οποίας έχει χαθεί από τότε. Κατά τον Μεσαίωνα, το Lapis Lazuli εξήχθη από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη μέσω του Δρόμου του Μεταξιού και έγινε η πιο σημαντική μπλε χρωστική ουσία της Αναγέννησης. Ήταν πολύ ακριβό και προοριζόταν για τις πιο σημαντικές φιγούρες ενός πίνακα, γι‘ αυτό οι δυτικοί πολιτισμοί συνήθως συνδέουν την Παναγία με το μπλε χρώμα. Ο 18ος αιώνας είδε την ανάπτυξη του Πρωσικού και του Μπλε της Κερούλας, ακολουθούμενο από το Μπλε του Κοβαλτίου στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1826 δημιουργήθηκε το Ultramarine Blue, μια συνθετική χρωστική ουσία που είναι χημικά πανομοιότυπη με το λάπις λάζουλι. Είναι εκπληκτικό ότι αυτό που κάποτε ήταν το πιο ακριβό χρώμα έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως διαθέσιμα.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τις μπλε χρωστικές που χρησιμοποιούνται στις ζωγραφιές καλλιτεχνών σήμερα σύμφωνα με τον δείκτη χρωμάτων Pigment Color Index, που προσδιορίζεται με το πρόθεμα PB. Μάθετε περισσότερα για το Color Index και γιατί είναι χρήσιμο στους καλλιτέχνες σε αυτήν την ανάρτηση.

Κάθε δείγμα είναι ένα παράδειγμα βαφής καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη χρωστική ουσία και το πραγματικό χρώμα μπορεί να διαφέρει. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε δείγμα για να μεταβείτε στη βαφή που απεικονίζεται.

PB 15 – Μπλε φθαλοκυανίνης

Περιγραφή χρώματος: Μπορεί να είναι πράσινο-μπλε ή κόκκινο-μπλε, αλλά πιο συχνά πράσινο-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Διαφανής

Οι χρωστικές φθαλοκυανίνης είναι μια οικογένεια μπλε και πράσινων συνθετικών οργανικών χρωστικών που βασίζονται σε παραλλαγές της φθαλοκυανίνης χαλκού, μιας βαθύ μπλε ένωσης που παράγεται από την αντίδραση φθαλικού ανυδρίτη, ουρίας, χαλκού και αμμωνίας. Πωλήθηκε για πρώτη φορά ως χρωστική ουσία το 1935 με την εμπορική ονομασία Monastral Blue (ορισμένοι κατασκευαστές χρωμάτων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα). Όταν ανακαλύφθηκε, θεωρήθηκε ότι ήταν η πιο σημαντική πρόοδος στις χρωστικές των καλλιτεχνών από την ανακάλυψη του συνθετικού Ultramarine Blue το 1826. Το Phthalocynanine Blue είναι μια διαφανής, πολύ λεκιασμένη και αξιόπιστα ανοιχτόχρωμη πράσινο-μπλε (μερικές φορές κόκκινο-μπλε) χρωστική ουσία. Ορισμένες σειρές χρωμάτων καθορίζουν την απόχρωση του Μπλε φθαλοκυανίνης αναφέροντας είτε PB 15:1 είτε PB 15:3, αλλά αν αυτό δεν προσδιορίζεται, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι μια πράσινη απόχρωση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις χρωστικές φθαλοκυανίνης και τα μείγματα που δημιουργούν εδώ.

PB 15:1 – Φθαλοκυανίνη Μπλε Κόκκινη Απόχρωση

Περιγραφή χρώματος: Κόκκινο μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Διαφανής

Το PB 15:1 αναφέρεται στη θερμότερη, κόκκινη ποικιλία του Μπλε Φθαλοκυανίνης. Είναι παρόμοιο σε ιστόλιθο με το Prussian Blue αλλά έχει την καθαρή φωτεινότητα του Ultramarine Blue όταν αραιώνεται. Είναι ένα χρήσιμο χρώμα για καλλιτέχνες που θέλουν να πετύχουν σκοτεινές, ζεστές αξίες στους πίνακές τους.

PB 15:3 – Φθαλοκυανίνη Μπλε Πράσινη Απόχρωση

Περιγραφή χρώματος: Πράσινο μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Διαφανής

Το PB15:3 αναφέρεται συγκεκριμένα στην πράσινη απόχρωση του Μπλε Φθαλοκυανίνης.

PB27 – Πρωσικό Μπλε

Περιγραφή χρώματος: Σκούρο, κόκκινο-μπλε απόχρωση
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές

Συχνά γνωστό ως Μπλε του Βερολίνου, το Prussian Blue συντέθηκε για πρώτη φορά το 1706. Είναι πολύ σκούρο μπλε με υψηλή αντοχή χρωματισμού. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με το Burnt Sienna για μια ευρεία γκάμα από απαλά πράσινα και καφέ ή με το Burnt Umber για να κάνετε μαύρο. Η χρωστική ουσία δεν είναι κατάλληλη για χρήση με ακρυλικό συνδετικό υλικό, επομένως θα διαπιστώσετε ότι τα ακρυλικά χρώματα Prussian Blue κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας άλλες μπλε χρωστικές και μαύρες. του Χοκουσάι Το Μεγάλο Κύμα στα ανοιχτά της Καναγκάουα (1820) τυπώθηκε με Prussian Blue.

PB 28 – Μπλε του κοβαλτίου

Περιγραφή χρώματος: Ένα πρωτεύον μπλε, γέρνει ελαφρώς προς το πράσινο
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως αδιαφανές

Η χρωστική ουσία που γνωρίζουμε σήμερα ως Cobalt Blue (οξείδιο αλουμινίου κοβαλτίου) αναπτύχθηκε το 1802 από τον Louis Jacques Thénard, ο οποίος το περιέγραψε ως «ένα μπλε χρώμα τόσο όμορφο όσο το Ultramarine» (αναφερόμενος στην ιστορική χρωστική Ultramarine Blue, φτιαγμένη με το ορυκτό lapis lazuli , που είχε μεγάλη εκτίμηση εκείνη την εποχή). Σε αντίθεση με την καθαρή διαφάνεια του Ultramarine Blue, το Cobalt Blue έχει ελαφρώς «γαλακτώδη» ποιότητα και έχει μέτρια χαμηλή αντοχή χρωματισμού. Έχει υψηλή κοκκοποίηση σε ακουαρέλα και αφαιρείται εύκολα από το χαρτί ακόμα και μετά το στέγνωμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις χρωστικές του κοβαλτίου εδώ.

PB 29 – Ultramarine Blue

Περιγραφή χρώματος: Κοκκινο-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές

Το PB 29 μπορεί να αναφέρεται τόσο σε ορυκτό όσο και σε συνθετικό Ultramarine. Αλλά το γνήσιο Lapis Lazuli είναι πλέον αρκετά σπάνιο. Το Modern Ultramarine Blue είναι μια συνθετική εκδοχή της ιστορικής ορυκτής χρωστικής lapis lazuli. Ανακαλύφθηκε το 1826 από τον Γάλλο χημικό Jean-Baptiste Guimet θερμαίνοντας καολινίτη, ανθρακικό νάτριο και θείο σε έναν κλίβανο για να δημιουργήσει μια χρωστική ουσία που είναι χημικά πανομοιότυπη με το λάπις λάζουλι, αλλά ακόμη πιο ζωντανό στο χρώμα. Το Synthetic Ultramarine Blue είναι συνήθως ένα ζεστό, κοκκινωπό-μπλε, αλλά υπάρχουν παραλλαγές του Ultramarine και ορισμένες επαγγελματικές μάρκες έχουν περισσότερες από μία μάρκες στη γκάμα τους. Μερικές φορές διαφοροποιούνται ως είτε «πράσινης απόχρωσης» ή «κόκκινης απόχρωσης» για να υποδείξουν τη χρωματική προκατάληψη. Διαβάστε περισσότερα για το Ultramarine Blue σε αυτό το άρθρο.

PB 33 – Blue Manganese (καταργήθηκε)

Περιγραφή χρώματος: Φωτεινό πράσινο-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές έως ημιδιαφανές

Το Genuine Manganese Blue διακόπηκε λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών γύρω από την παραγωγή του. Ήταν ένα ανοιχτό μπλε του ουρανού που τώρα μιμείται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μπλε, πράσινων και λευκών χρωστικών (όπως στο παραπάνω δείγμα).

PB 35 – Cerulean Blue

Περιγραφή χρώματος: Πράσινο μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως αδιαφανές

Το PB 35 (κασσιτερικό κοβάλτιο) εισήχθη ως χρωστική ουσία καλλιτεχνών τη δεκαετία του 1860 και θεωρείται ότι είναι το «πρωτότυπο» Cerulean Blue (προέρχεται από το λατινικό μπλε που σημαίνει «ουρανός»). Ήταν αγαπημένο για τους ιμπρεσιονιστές, που το χρησιμοποιούσαν για να ζωγραφίσουν τον ουρανό τους. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με Άλευκα Τιτάνιο (PW 6:1) για να κάνετε απαλά πρασινογκρι. Στην ακουαρέλα, το Cerulean Blue έχει υψηλή κοκκοποίηση.

PB 36 – Cerulean Blue Chromium

Περιγραφή χρώματος: Πράσινο μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές έως αδιαφανές

Το PB 36 (οξείδιο του χρωμίου αλουμινίου κοβαλτίου) είναι λιγότερο ακριβό από το PB 35 λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε κοβάλτιο και γενικά είναι λίγο πιο πράσινο στην απόχρωση, πιο ισχυρό στο χρώμα και σε μεγαλύτερη αντοχή χρωματισμού. Όπως το PB 35, έχει υψηλή κοκκοποίηση σε ακουαρέλα.

PB 60 – Indanthrene Blue

Περιγραφή χρώματος: Πολύ βαθύ, κόκκινο-μπλε, περιστασιακά πράσινο-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημιδιαφανές έως διαφανές

Σχεδόν μαύρο σε πέτρα, αλλά αραιώνεται σε ένα ζεστό, σκοτεινό μπλε. Το Indanthrene Blue είναι ιδανικό για ανάμειξη με κίτρινα για να δημιουργήσετε μια σειρά από πράσινα για ζωγραφική τοπίων ή με Pyrrole Red για να φτιάξετε βαθιές βιολέτες. Είναι αρκετά σιωπηλό χρώμα που είναι τέλειο για ορισμένους καλλιτέχνες, αλλά αν ψάχνετε για ένα πολύ σκούρο μπλε με περισσότερη ζωντάνια δοκιμάστε το Prussian Blue (PB 27).

PB 74 – Cobalt Blue Deep

Περιγραφή χρώματος: Μεσαίας αξίας έως βαθύ κοκκινωπό-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Ημι-αδιαφανές έως διαφανές

Το PB 74 (πυριτικό ψευδάργυρο κοβαλτίου) είναι πιο κόκκινο σε απόχρωση από το μπλε του κοβαλτίου (PB 28). Είναι κοντά στη σκιά του Ultramarine Blue (PB 29), αλλά πιο σκούρο στην πέτρα και πιο αδιαφανές.

PB 86 – YinMn Blue

Περιγραφή χρώματος: Κοκκινο-μπλε
Διαφάνεια/Αδιαφάνεια: Αδιαφανής

Το YinMn Blue είναι η νεότερη μπλε χρωστική ουσία. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 2009 από έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το ασυνήθιστο όνομά του αναφέρεται στα περιοδικά σύμβολα για τα στοιχεία που περιέχει – ύττριο (Y), ίνδιο (In) και μαγγάνιο (Mn). Είναι ελαφρώς πιο κόκκινο από το Ultramarine Blue και πολύ αδιαφανές. Το PB 86 είναι διαθέσιμο μόνο σε λίγες σειρές χρωμάτων, αλλά μπορούμε να περιμένουμε ότι η διαθεσιμότητά του θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το YimMn Blue και πώς συμπεριφέρεται στα μείγματα σε αυτό το άρθρο.

Αυτή η ανάρτηση είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς σχετικά με τον δείκτη χρώματος χρωστικών.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη σειρά Pigment Stories για να μάθετε για την ιστορία πίσω από ορισμένες ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές.

Αγοράστε χρωστικές στο jacksonsart.com