Κατανόηση των ονομάτων, των μαλλιών και των εφαρμογών του σχήματος βούρτσας

Κατανόηση των ονομάτων, των μαλλιών και των εφαρμογών του σχήματος βούρτσας

Oktober 14, 2021 0 Von admin

Η κατανόηση των διαφορετικών σχημάτων βούρτσας και τύπων ινών μπορεί να σας βοηθήσει να λαμβάνετε καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν επενδύετε σε νέες βούρτσες, ώστε να καταλήξετε με εργαλεία που αγαπάτε να εργάζεστε. Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε κάποιες πληροφορίες για τα διαφορετικά σχήματα βούρτσας, τις χρήσεις τους και μερικές συμβουλές και κόλπα για να δοκιμάσετε μόνοι σας.

Ενώ το να γνωρίζετε τα εργαλεία σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε γερά θεμέλια για τη ζωγραφική σας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε τα σχήματα και τους τύπους πινέλων που είναι κατάλληλα για εσάς. Κάθε ζωγράφος έχει ένα αγαπημένο πινέλο και τις περισσότερες φορές θα το χρησιμοποιήσει για τεχνικές και στυλ εντελώς διαφορετικά από αυτά για τα οποία σχεδιάστηκε. Ένα καλό πινέλο θα σας κρατήσει πολύ καιρό αν το φροντίζετε σωστά, γι‘ αυτό αφιερώστε χρόνο για να βρείτε ποιες είναι πιο αποτελεσματικές στη δουλειά σας.

Γύρος

Τα πινέλα με στρογγυλά σχήματα είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στη ζωγραφική. Διατίθεται σε ποικιλία μεγεθών και τύπων τριχών (γουρούνι, σαμπλέ, πόνυ και άλλα, καθώς και συνθετικές εκδόσεις του καθενός) το στρογγυλό πινέλο είναι ένα ευέλικτο εργαλείο για κάθε ζωγράφο, εικονογράφο ή σχεδιαστή που εφαρμόζει χρωστική ουσία στην επιφάνεια.

Τα στρογγυλά πινέλα είναι διαθέσιμα τόσο με αμβλεία όσο και με μυτερά άκρα, καθένα από τα οποία έχει διαφορετική καταλληλότητα όταν πρόκειται για βάψιμο. Οι γύροι με μυτερή άκρη είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη λεπτομέρεια, καθώς και για τη δημιουργία διαφορετικών βαρών γραμμής ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο καλλιτέχνης. Οι στρογγυλοί στρογγυλοί με αμβλεία μύτη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το γέμισμα του χρώματος όταν χρησιμοποιούνται σε πλάγια γωνία σε μια κίνηση σκαρίφημα, δημιουργώντας γρατσουνιές, υφή σημάδια.

Jackson’s Procryl Brush Round NO.6

Jackson’s Kolinsky Tajmyr Sable Brush Series 1205 # 10

Περισσότερα στρογγυλά πινέλα

Διαμέρισμα

Ένα άλλο ευέλικτο σχήμα βούρτσας είναι το επίπεδο. Μια μεγαλύτερη επίπεδη βούρτσα είναι ιδανική για πλύσεις. Όταν βάφετε με ακρυλικό ή ακουαρέλα, αυτό το πινέλο είναι συχνά πιο παχύ, ώστε να μπορεί να πάρει μεγαλύτερη ποσότητα χρωστικής και να μπορεί να βρέξει πριν πιάσει το χρώμα, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν πιο λεπτά στρώματα χρωστικής σε μια επιφάνεια γρήγορα. Οι βούρτσες πλύσης έχουν συνήθως μια τετραγωνισμένη πλευρική άκρη, που σημαίνει ότι είναι επίσης ικανές να δημιουργούν ελεγχόμενες πινελιές με συμπαγή άκρη όταν χρησιμοποιούνται με αδιαφανείς χρωστικές.

Οι μικρότερες επίπεδες βούρτσες χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μήκος τριχών για την ομαλή τοποθέτηση επίπεδων μπαλωμάτων χρώματος, επιτυγχάνοντας μια τετραγωνισμένη άκρη. Είναι επίσης εξαιρετικά για την παραγωγή μακρών, ομαλών πινελιών επιτρέποντας μια αίσθηση χειρονομίας και κίνησης στη βαφή εφαρμογής. Όταν χρησιμοποιείται με ποιοτικά λάδια ή ακρυλικά χρώματα, αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη του πλούσιου χρώματος της χρωστικής. Οι επίπεδες βούρτσες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν συμπαγείς γραμμές σε διαφορετικό πάχος ανάλογα με το βάρος, όταν χρησιμοποιούνται στο πλάι τους.

Jackson’s Studio Synthetic Watercolor Brush Flat Size 1/2

Περισσότερες επίπεδες βούρτσες

ΛΑΜΠΡΌΣ

Οι φωτεινές βούρτσες είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας επίπεδης βούρτσας με τρίχες, αλλά με ορισμένα χαρακτηριστικά όλα δικά τους. Λόγω του μικρότερου μήκους των τριχών τους, τα φωτεινά χρώματα δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση με την επιφάνεια που τα καθιστά ιδανικά για την εφαρμογή σύντομων, δυνατών χρωματικών πινελιών. Η ακαμψία των τριχών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ίνες, αλλά τα λαμπερά θα είναι γενικά ένα από τα πιο σκληρά πινέλα στο οπλοστάσιό σας, ιδανικά για τη δημιουργία υφών με σκληρές άκρες με βαριά χρωστική ουσία.

Jackson’s Shiro Professional Hog Bristle Hair Brush Bright Νο.8

Περισσότερα φωτεινά πινέλα

Φουντούκι

Τα ινίδια είναι κάπου ανάμεσα σε επίπεδο και στρογγυλό, με μακριές τρίχες και επίπεδη άκρη. Η βασική διαφορά ανάμεσα σε ένα φίλτρο και ένα επίπεδο είναι στις στρογγυλεμένες άκρες τους, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μια ποικιλία σημαδιών με πιο μαλακή άκρη. Ιδιαίτερα αγαπημένα των εικαστικών ζωγράφων, τα πινέλα με ίνες επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια ποικιλία από σημάδια με βάση τη σχέση μεταξύ του χεριού του και του πινέλου. Στο πλάι, ένα φίλτρο μπορεί να δημιουργήσει επίπεδα πεδία χρώματος χωρίς διακριτά σημάδια πινέλου, εάν χρησιμοποιηθεί με ξηρή χρωστική στο άκρο, είναι δυνατό να επιτευχθούν γρατζουνιές υφές και θολές άκρες μεταξύ των χρωματικών πεδίων. Αν και αυτό ισχύει για πολλά σχήματα πινέλων, η μοναδική διάταξη των τριχών σε ένα νήμα βοηθά στη διατήρηση μιας εκφραστικής, ζωγραφικής αίσθησης σε μια επιφάνεια.

Οι βούρτσες Filbert διατίθενται σε ποικιλία μηκών και τύπων ινών, πράγμα που σημαίνει ότι διαφορετικές ποικιλίες ινών θα παρέχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τα ινίδια είναι χρήσιμα για την παραγωγή μιας ποικιλίας διαφορετικών σημαδιών και εφέ, ανάλογα με το πάχος της χρωστικής και τη γωνία στην οποία συγκρατείται η βούρτσα.

Jackson’s Procryl Brush Filbert NO.4

Περισσότερα πινέλα Filbert

στιλάτο

Ένα μοτίβο είναι το πινέλο του καλλιτέχνη που μοιάζει περισσότερο με ένα τυπικό πινέλο διακοσμητών. Διατίθεται σε συνθετικές ή οργανικές ίνες, αυτός ο τύπος πινέλου έχει ποικίλες χρήσεις σε όλη τη διαδικασία βαφής. Τα Mottlers μπορούν να είναι χρήσιμα κατά την προετοιμασία μιας επιφάνειας, κατάλληλης για αστάρωμα λόγω της ικανότητάς τους να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες χρωστικής. Ένα μοτίβο είναι επίσης ένα χρήσιμο σχήμα για το μπλοκάρισμα σε χρωματικά πεδία, καθώς και για υποβαφή. Τα στίγματα είναι επίσης χρήσιμα κατά την εφαρμογή βερνικιών σε σημαντική επιφάνεια. Τα Mottlers μπορούν επίσης να επιτύχουν πολλά από τα αποτελέσματα που συνήθως σχετίζονται με άλλους τύπους επίπεδων βουρτσών, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγαλύτερη κλίμακα ή για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας.

Jackson’s Onyx Synthetic Brush Flat Mottler 1 in

Περισσότερες βούρτσες Mottler

Πλοίο της γραμμής

Οι βούρτσες επένδυσης μοιάζουν με στρογγυλές βούρτσες εκτός από πολύ πιο λεπτές, συνήθως με πιο μακριά μαλλιά. Τα μακρύτερα μαλλιά επιτρέπουν στη βούρτσα να μεταφέρει περισσότερη χρωστική ουσία, δημιουργώντας μακριές και ρέουσες γραμμές – είτε με λάδι, είτε ακρυλικό, μελάνι ή ακουαρέλα, μια βούρτσα επένδυσης είναι ο τέλειος τρόπος για να προσθέσετε λεπτομέρεια και δυναμική στη δουλειά σας. Μια άλλη τυπική χρήση για τα πινέλα επένδυσης είναι τα γράμματα. Διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη, τα πινέλα επένδυσης μπορεί να είναι χρήσιμα για την προσθήκη λεπτών λεπτομερειών, επισημάνσεων ή κειμένου.

Jackson’s Akoya White Synthetic Bristle Hair Brush Liner NO.6

Περισσότερες βούρτσες Liner

Σφουγγαρίστρα

Οι βούρτσες σφουγγαρίστρας έχουν μαλακές τρίχες με στρογγυλεμένη κεφαλή, που τις περισσότερες φορές συνδέονται με ζωγραφική με ακουαρέλα αλλά είναι χρήσιμες για διάφορους τύπους χρωστικών. Όταν χρησιμοποιούνται με ακουαρέλα, είναι ένα αποτελεσματικό σχήμα πινέλου για την κάλυψη μεγάλων περιοχών της επιφάνειας με λεπτή βαφή, που αναφέρεται ως πλύση. Τα πινέλα σφουγγαρίστρας είναι επίσης χρήσιμα για την ανάμειξη λαδομπογιών, την απαλότητα των άκρων και για να βοηθήσουν τις περιοχές ενός πίνακα να ταιριάζουν πιο φυσικά μεταξύ τους – σκεφτείτε διαφορετικές αποχρώσεις σύννεφων στον ουρανό.

Μια άλλη χρήση της βούρτσας σφουγγαρίστρας είναι το τζάμι, λόγω των μαλακών τριχών και της στρογγυλεμένης άκρης τους, δεν πρόκειται να καταλήξετε με αντιαισθητικά σημάδια βούρτσας ή σκληρές άκρες κατά την εφαρμογή του λούστρου σας. Όταν χρησιμοποιούνται στεγνά, μπορούν επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικά στην εφαρμογή μεταφοράς νερού και παρόμοιων τύπων μέσων κολάζ χωρίς να καταστρέψουν το υλικό.

Jackson’s Raven Synthetic Brush Mop Size 4

Περισσότερες βούρτσες σφουγγαρίστρας

Jackson’s Raven Synthetic Brush Mop Size 4 και Jackson’s Silverline Watercolor Brush Series 980 Shader Size 6

Υπο γωνία

Τα γωνιακά πινέλα είναι ένα από τα πιο ευέλικτα σχήματα στο στούντιο ενός ζωγράφου, αν και μερικές φορές ένα πινέλο που παραβλέπεται όταν αγοράζεται ως μέρος ενός σετ, η συμπερίληψή τους είναι τόσο χρήσιμη όσο και απαραίτητη.

Το σχήμα τους επιτρέπει γρήγορες μεταβάσεις μεταξύ λεπτών και παχιών γραμμών, καθιστώντας τις βέλτιστη επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται να ζωγραφίσουν το φυσικό τοπίο ή άλλο οργανικό υλικό. Είτε θέλετε να δημιουργήσετε κίνηση σε λεπίδες γρασιδιού τινάζοντας το πινέλο σας υπό γωνία, μπλοκάροντας σε μια περιοχή χρώματος ή δημιουργήστε υφή, οι γωνιακές βούρτσες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Επιπλέον, το σχήμα τους μπορεί να είναι χρήσιμο στη μετάβαση από ένα γραφείο σε ένα καβαλέτο. Μια γωνιακή βούρτσα επιτρέπει μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου όταν εργάζεστε σε όρθια επιφάνεια, παρέχοντάς σας άνεση όταν χρησιμοποιείτε το λεπτό άκρο της βούρτσας για λεπτομερείς εργασίες ή κείμενο.

Jackson’s Silverline Watercolor Brush Series 980 Shader Size 12

Περισσότερες γωνιακές βούρτσες

Dagger & Dagger Striper

Οι βούρτσες με στιλέτο έχουν σχήμα νήμας με τις μισές τρίχες να λείπουν υπό γωνία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη δημιουργία σχημάτων δακρύων, που μετακινούνται από μια φαρδιά στρογγυλεμένη άκρη μέχρι ένα λεπτό σημείο.

Συχνά χρησιμοποιούνται στη βοτανική ζωγραφική, βοηθώντας στη δημιουργία σχημάτων σε λουλούδια και φύλλα με φυσική αίσθηση ροής. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πινέλο με πολλά χρώματα ταυτόχρονα και να το σύρετε σε μια επιφάνεια για να δημιουργήσετε εκφραστικά σχήματα, ιδιαίτερα χρήσιμα στην προσπάθεια να συλλάβετε μια αίσθηση κίνησης σε κάτι σαν νεκρή φύση. Τούτου λεχθέντος, τα πινέλα με στιλέτο είναι επίσης ένα εξαιρετικό σχήμα για τη δημιουργία αφηρημένης εργασίας χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα. Το μοναδικό τους σχήμα σημαίνει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε χρωστική σε διαφορετικές περιοχές του πινέλου και να τραβήξετε μεμονωμένα σημάδια που εισάγουν νέα χρώματα σε όλη τη γραμμή.

Μια ραβδωτή στιλέτα έχει ουσιαστικά το ίδιο σχήμα εκτός από μια πιο καθορισμένη γωνία κοπής στις τρίχες. Αυτά τα πινέλα, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εξαιρετικά όταν ψάχνετε να βάψετε γραμμές ή ρίγες.

Jackson’s Dagger Brush: 3/8 in

Περισσότερα πινέλα Dagger και Dagger Striper

Ανεμιστήρας

Οι βούρτσες ανεμιστήρα είναι με μαλακές τρίχες και όπως θα υπονοούσε το όνομα, έχουν σχήμα παραδοσιακού ανεμιστήρα χειρός. Οι τρίχες είναι γενικά πιο λεπτές, δεν έχουν μεγάλες στρώσεις, ώστε να αποφευχθεί η πρόσληψη πολλών χρωστικών, καθιστώντας τους ανεμιστήρες ένα χρήσιμο σχήμα πινέλου για την ανάμειξη του χρώματος ήδη στην επιφάνεια – Σε συγκεκριμένες περιοχές όπου αναζητάτε ένα θαμπό αποτέλεσμα ή για να κάνετε μια κλίση η αλλαγή φαίνεται ομαλή και λεπτή.

Τούτου λεχθέντος, οι βούρτσες βεντάλιας είναι κάτι περισσότερο από απλά εργαλεία για ανάμειξη. Οι λεπτές τρίχες τους είναι τέλειες για τη δημιουργία φυσικών ανταύγειων σε πιο σκούρες περιοχές, εφαρμόζοντας λεπτή, ξηρή χρωστική ουσία.

Είναι εξίσου χρήσιμα ως πινέλο για την προσθήκη υφής. Τα σχήματα ανεμιστήρα μπορούν να εφαρμοστούν σε μια επιφάνεια με πολλούς τρόπους πέρα ​​από τις τυπικές πινελιές. Η εφαρμογή χρωστικής σε διαφορετικές κινήσεις με μια βούρτσα ανεμιστήρα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημιουργία αίσθησης βάθους ή κίνησης σε εργασίες μικτών μέσων λόγω της ευρείας διάταξης των τριχών. Ο ανεμιστήρας βουρτσών ανεμιστήρα είναι επίσης χρήσιμος για τη δημιουργία εφέ τσιμπήματος ή πιτσιλίσματος όταν η χρωστική ουσία εφαρμόζεται στην επιφάνεια με μια κίνηση χτυπήματος.

Jackson’s Short Handle Badger Fan Brush Medium

Περισσότερες βούρτσες ανεμιστήρα

Διαστίζων

Οι βούρτσες Stippler διαθέτουν κοντές, στρογγυλεμένες κεφαλές και διατίθενται σε ποικιλία πυκνοτήτων ανάλογα με τις τρίχες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βούρτσας. Κάτι σαν τρίχες γουρουνιού θα παρείχε μια πιο ανθεκτική συρραφή, ενώ οι ελαφρύτερες τρίχες θα επέτρεπαν στο άκρο της βούρτσας να εξατμίζεται περισσότερο κατά την εφαρμογή της χρωστικής.

Συχνά χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική φυλλώματος ή γούνας, τα πινέλα με stippler είναι ένα σχήμα που σχετίζεται περισσότερο με τη δημιουργία υφής. Χρησιμοποιείται σε κίνηση ταμποναρίσματος, αυτό το σχήμα μπορεί να δημιουργήσει πυκνές, συρμάτινες υφές ανάλογα με τα χρώματα που χρησιμοποιούνται καθώς και την ταχύτητα

Λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν υφή, τα πινέλα stippling μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία αφηρημένων και αναπαραστατικών εικόνων. Ανάλογα με τη σκληρότητα του τύπου τριχών που θα επιλέξετε, η βούρτσα σας θα παράγει διαφορετικές υφές – εξίσου σημαντικά είναι το βάρος του χεριού σας, η γωνία και η κίνηση της βούρτσας. Αυτό κάνει ένα stippler ένα διασκεδαστικό πινέλο για να πειραματιστείτε, εξερευνώντας τις διαφορετικές υφές που μπορείτε να επιτύχετε και πώς λειτουργούν σε έναν πίνακα.

Jackson’s Deerfoot Stippler Brush NO.12

Jackson’s Silverline Watercolor Brush Series 982 Comb Size 3/8 in

Περισσότερες βούρτσες Stippler

Δείτε όλα τα πινέλα στο Jacksonsart.com

Περαιτέρω ανάγνωση

Κατανόηση Συστημάτων Μεγεθών Βούρτσας

A Family Matter: Handcrafting Brushes

Πώς να καθαρίσετε τις βούρτσες με λάδι και ακρυλικά και πώς να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι Μασσαλίας του Jackson

Η Ανάπτυξη των Συνθετικών Βουρτσών