Οι βέλτιστες πρακτικές ενσωμάτωσης τεχνολογίας φωνής – Vivoka
November 28, 2022Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την τεχνολογία φωνής; Τα συνδεδεμένα ηχεία, το VoiceBot ή οι βοηθοί φωνής γίνονται όλο και περισσότερο παρόντες στο οικονομικό τοπίο, καθιστώντας σχεδόν δοκιμασμένα προϊόντα. Το Voice έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το άτομο όσο και για την εταιρεία, τα οποία έχουμε συζητήσει εκτενώς στο blog μας. Ωστόσο, ένα θέμα δεν καλύπτεται: πώς να διαχειριστείτε την ενοποίηση της τεχνολογίας φωνής; Φανταστείτε ότι σε 3 μόνο βήματα, είναι πολύ εύκολο να καλύψει αυτή τη διαδικασία, εξηγούμε τα πάντα.
Ξεκινώντας με τον εντοπισμό αναγκών και ευκαιριών
Όπως σε κάθε έργο, το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια διάγνωση της κατάστασης. Με αυτή την έννοια, σκοπεύουμε να προσδιορίσουμε εντός της εταιρείας ποια δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα ποιος τύπος διαδικασίας ευνοεί τη φωνή. Πράγματι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη φωνή για να δημιουργήσετε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις που βελτιώνουν και όχι διακόπτουν τη ζωή των ανθρώπων, των πελατών ή των εργαζομένων.
Παρά τις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί, η φωνή δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για όλες τις χρήσεις: μερικές φορές απλώς αντικαθιστά μια χειροκίνητη ενέργεια χωρίς κανένα όφελος απόδοσης… Από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες περιπτώσεις, καλά μελετημένη, φωνή σε συνδυασμό με έξυπνες ενσωματώσεις είναι γεννήτρια αξίας. Για παράδειγμα, μια πολύ απλή απεικόνιση, μεταξύ της ενεργοποίησης του φωτός με φωνή και μέσω ενός διακόπτη, η τιμή είναι χαμηλή, αλλά ο προγραμματισμός ενός πλήρους σεναρίου για τα φωτιστικά επιτρέπει τη μεταφορά της χρήσης σε άλλο στάδιο.
Επομένως, είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι διαφορετικές ροές και τα στοιχεία που βρίσκονται κοντά σε αυτές προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης και να εκτιμήσουμε τα οφέλη του έργου. Αυτό το πρώτο βήμα είναι επομένως το θεμέλιο του έργου, και ιδιαίτερα η δομή που είναι απαραίτητη για τη θέσπιση των προδιαγραφών που θα δούμε στο επόμενο βήμα.
Δόμηση του έργου φωνής με τη ρύθμιση ενός συνόλου προδιαγραφών
Αφού μελετηθεί και στοχευτεί το περιβάλλον, είναι πλέον απαραίτητο να επανεξεταστούν οι διάφορες επιθυμητές λειτουργίες, καθώς και να εκτιμηθεί η σκοπιμότητά τους. Για να γίνει αυτό, είναι πολύ απλό, η δημιουργία μιας προδιαγραφής (κοινή σε πολλές λειτουργίες «έργου») συνιστάται ιδιαίτερα. Αφενός είστε σίγουροι για το περιεχόμενο και τη δομή του έργου, αφετέρου σας επιτρέπει να έχετε ένα έγγραφο αναφοράς με τους τεχνικούς σας συνεργάτες (σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε εξωτερικές υπηρεσίες, κάτι που συμβαίνει συνήθως εάν δεν έχετε τους πόρους).
Τα στοιχεία που μπορούν να ληφθούν υπόψη στις προδιαγραφές μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
- Οι προδιαγραφές που αφορούν το υλικό και/ή τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τη χρήση του φωνητικού εργαλείου (αντίσταση, διάρκεια ζωής, προσαρμογή, φύση, μνήμη κ.λπ.)
- Παράμετροι αποθήκευσης και αποστολής δεδομένων (προγραμματισμένη συνδεσιμότητα, λειτουργία εκτός σύνδεσης, συγχρονισμός, προγραμματισμένοι διακομιστές, επικοινωνία κ.λπ.)
- Απαραίτητα δεδομένα που συλλέγονται (εάν απαιτείται) κατά τη χρήση (συνήθειες πελατών, λίστα προϊόντων, αναφορές, παραγγελίες μηχανημάτων κ.λπ.).
- Πώς να δοκιμάσετε τη λύση με τα κριτήρια που πρέπει να επικυρωθούν.
- Οι προσδοκίες σχετικά με τη διεπαφή χρήστη (UX/UI) και επίσης την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής.
- Περιγραφή των διαφορετικών λειτουργιών, μερικές φορές ομαδοποιημένες σε ενότητες, οι οποίες καθορίζουν την πρόοδο του έργου.
- Και τα λοιπά…
Φυσικά αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική και είναι στο τελευταίο σημείο που θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας. Πράγματι, η κατάρτιση της λίστας των λειτουργιών δεν είναι πάντα εύκολη γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα εγκάρσιο στρατηγικό όραμα προκειμένου να εκπληρωθούν όλες οι προσδοκίες του έργου.
Οι λειτουργίες, που συχνά αναφέρονται ως «περίπτωση χρήσης», εμπίπτουν στις έννοιες του σχεδιασμού και του VUX (Voice User Experience). Στόχος είναι ο συνδυασμός ευκολίας χρήσης, ικανοποιητικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τα αναμενόμενα οφέλη και τη συνέχεια της αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (χρησιμοποιώντας τη φωνή από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να χρειάζεται να διαφοροποιούνται τα είδη των αλληλεπιδράσεων).
Αφού καταρτιστούν οι προδιαγραφές και δομηθεί η μεθοδολογία διαχείρισης έργου, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάπτυξη, πριν από τη δοκιμαστική φάση πριν από την πλήρη ενσωμάτωση της τεχνολογίας φωνής.
Εξασφάλιση αποτελέσματος με δοκιμή και ενσωμάτωση
Εδώ είμαστε, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας φωνής σας και τα έργα έχουν γίνει στην πρώτη τους έκδοση, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα θα λειτουργήσουν τέλεια την πρώτη φορά. Στη συνέχεια έρχεται η δοκιμαστική φάση για διάφορους λόγους: για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί και για να εντοπίσετε πιθανούς τομείς για βελτίωση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πρωτόκολλα δοκιμών για να διασφαλιστεί η αυστηρότητα των δοκιμών.
Και εδώ, πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετά στοιχεία:
- Ποιος δοκιμάζει; Πράγματι, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας καθορισμένος πληθυσμός ελεγκτών με ακριβή κριτήρια, ώστε να μην μεροληπτούν τα αποτελέσματα. Μπορεί να είναι πελάτες, υπάλληλοι εκτός του έργου κ.λπ…
- Πόσο διαρκεί η εξέταση; Αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις ποιότητας αλλά και τη συνάφεια των δοκιμών ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους.
- Ποια κριτήρια δοκιμής πρέπει να καθοριστούν; Εδώ είναι απαραίτητο να ομαδοποιηθούν τα διάφορα τεστ ανά θέμα και να συσχετιστεί, για κάθε δοκιμή μονάδας, μια τεχνική ή βιωματική επικύρωση.
Και πάλι, η λίστα εδώ δεν προσποιείται ότι είναι πλήρης επειδή κάθε έργο είναι από τη φύση του διαφορετικό από το άλλο. Ωστόσο, σας δίνει ξανά μια ιδέα και οδηγεί στο να κατευθύνετε τη δική σας προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, η λύση είναι τελικά λειτουργική και έτοιμη για ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό, και ανάλογα με τον τύπο της τεχνολογίας (Cloud ή ενσωματωμένη) οι διαδικασίες θα διαφέρουν. Εάν πρόκειται για λύση Cloud, η ανάπτυξη θα διευκολυνθεί επειδή είναι άυλη. Από την άλλη πλευρά, για μια ενσωματωμένη τεχνολογία, ειδικά σε υλικό, τα μέτρα εγκατάστασης και υλικοτεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να ληφθούν ευρύτερα υπόψη.
Εδώ είστε, η φωνητική σας λύση AI είναι συνήθως έτοιμη για χρήση. Οι χρήστες σας, είτε είναι πελάτες είτε υπάλληλοί σας, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αλλά η δουλειά σας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία καινοτομίας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συστήματα ανατροφοδότησης χρηστών προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η συνεχής βελτίωση της λύσης.