Πώς θα επηρεάσει η κατάρρευση της Silicon Valley τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά κεφάλαια – https://istanbulpost.com.tr

Πώς θα επηρεάσει η κατάρρευση της Silicon Valley τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά κεφάλαια – https://istanbulpost.com.tr

März 18, 2023 0 Von admin

Οι κόκκινοι δείκτες κυριάρχησαν σε πολλά παγκόσμια χρηματιστήρια στον απόηχο της Τράπεζα της Silicon Valley κρίση κατάρρευσης, καθώς οι αγορές φοβούνταν την επίδραση της «θεωρίας του ντόμινο», που σημαίνει την εξάπλωση κατάστασης πανικού μεταξύ των καταθετών σε πολλές τράπεζες που οδήγησε στην χρεοκοπία ορισμένων από αυτές, επηρεάζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο .

Και ο μάρτυρας είναι ότι το Η αμερικανική αγορά υποχώρησε κατά 2% την Παρασκευή, τη δέκατη Μαρτίου, τη χειρότερη μέρα από την ανακοίνωση του επίσημου τέλους της πανδημίας του κορωνοϊού, προαναγγέλλοντας καταιγίδα στο χρηματιστήριο και την προσμονή της πλειοψηφίας των διαπραγματευτών για μια νέα οικονομική κρίση που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φόβους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άρχισε να εμφανίζεται ξανά. ..

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι η Silicon Valley Bank ονομάστηκε «φίλος των startups» και της κατάρρευσής της είχε προηγηθεί η κατάρρευση της τράπεζας «Silvergate», η οποία εμπλέκεται σε επέκταση σε ψηφιακά νομίσματα και startups σε αυτόν τον τομέα, ακολουθούμενη από την κατάρρευση μιας τράπεζας Signature, η οποία είναι η 21η μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγκάστηκε από την Ουάσιγκτον να κλείσει τις πόρτες της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές των ΗΠΑ υπολόγισαν τον όγκο των «περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου» ή εκείνων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές σε περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια και το μερίδιο του γίγαντα «Μέριλ ΛιντςΗ τράπεζα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι ένας μεγάλος αριθμός, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι το μέγεθος ορισμένων από τα κακά περιουσιακά στοιχεία ορισμένων τραπεζών είναι κοντά στο μέγεθος του κεφαλαίου, αν και αυτές οι τράπεζες είναι λίγες, γεγονός που δίνει κάποια διαβεβαίωση ότι μερικοί πτωχεύσεις μπορεί να απομονωθεί από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομική σκηνή.

παρόλο που το αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών τους πτώχευση των τριών τραπεζών (Silvergate, Silicon Valleyκαι Υπογραφή), οι πιθανότητες δείχνουν ότι κανένα από αυτά δεν σχετίζεται με επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, το πρώτο deu με επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα ειδικότερα και οι άλλες δύο Εξαιτίας αυτού που οι πηγές περιέγραψαν ως «έλλειψη διαφάνειας„.

Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες δείχνουν τον αντίκτυπο των startups και τη χρηματοδότησή τους, και ως εκ τούτου μια επαναλαμβανόμενη φράση διαδόθηκε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πολλών startups, το περιεχόμενο της οποίας είναι ότι «η εταιρεία βρίσκεται σε σταθερή οικονομική θέση παρά την ύπαρξη καταθέσεων σε Silicon Valley» ή άλλη φράση: «η εταιρεία δεν έχει εισφορές». στην χρεοκοπημένη τράπεζα», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πελάτες για τον περιορισμένο αντίκτυπο της κατάρρευσης της τράπεζας πάνω τους (σε κάτι που φαίνεται για κάποιους ως επιβεβαίωση της φράσης ότι η άρνηση του αρνητικού είναι απόδειξη).

Στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων, εταιρείες όπως «Κυματισμός„,“Πανέτρα„,“Κύκλος„,“Αποκλεισμός Fi» και άλλες κορυφαίες εταιρείες σε ψηφιακά νομίσματα απειλούνται με απώλεια μέρους των καταθέσεων τους στη φιλική τράπεζα, καθώς προέρχονται από τις 32.000 μικρές επιχειρήσεις που έχουν καταθέσεις. Πάνω από 250.000 δολάρια σε πτώχευση Τράπεζα της Silicon Valley.

Ο μάρτυρας είναι ότι το 90% των startup εταιρειών δεν μπορούν να συμπληρώσουν δύο χρόνια, και οι μισές από αυτές κλείνουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, και ο πρώτος λόγος για σχεδόν το 80% αυτών των εταιρειών να αποτυγχάνουν είναι η αδυναμία παροχής επαρκούς χρηματοδότησης για τα έργα να εργαστούν ή να παράσχουν χρηματοδότηση με κακούς όρους που οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Με αυτό.

Και με την αύξηση των κινδύνων που σχετίζονται με νεοσύστατες επιχειρήσεις πριν πτωχεύσειςλόγω του υψηλού επιτοκίου αφενός και λόγω της αβεβαιότητας του γενικού οικονομικού τοπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αφετέρου, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υποφέρουν περισσότερο για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω δανείων, συμμετοχής ή μέσω του «αγγέλου επενδυτή» ( Ο οποίος υιοθετεί την ιδέα της εταιρείας και αντλεί μεγάλες επενδύσεις σε αυτήν για να την πάει σε υψηλότερο επίπεδο).

Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναδυόμενες εταιρείες στην Κίνα δεν είναι επιχειρηματικά κεφάλαια, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες (κυρίως), αλλά μικρές και μεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες που αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ενώ η τελευταία είναι η κύριο αναπτυξιακό εργαλείο για την παγκόσμια οικονομία.

Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει καταθέσεις άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διάφορες πιστωτικές διευκολύνσεις στην τράπεζα, σε σύγκριση με πολύ μικρότερο όγκο στην Ευρώπη με μόλις 190 εκατομμύρια δολάρια, και εκτιμήσεις περίπου ίσων ποσών στην Αυστραλία, όπου η χρεοκοπημένη τράπεζα είναι ενεργό.

«Η τράπεζα αρχίζει να λειτουργεί και η διατραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση», λέει ο Damien Boye, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην επενδυτική τράπεζα Baringjoy στο Σίδνεϊ, σημειώνοντας ότι η μόνη ελπίδα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι να μην συνεχίσουν με την πολιτική της Fed για αύξηση των επιτοκίων. .

Ανεξάρτητα από το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθεί ή όχι τις «επιθυμίες» πολλών στην αγορά να μην αυξήσει το ενδιαφέρον (όπως αναμένεται από το 50% των συμμετεχόντων στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα), η Fed θα πρέπει να εξισορροπήσει βραχυπρόθεσμα επιθυμία να περιοριστεί ο πληθωρισμός χρησιμοποιώντας το εργαλείο επιτοκίου και η προσπάθειά του να μην προκαλέσει πληθωρισμό. Κατάρρευση νέας αμερικανικής τράπεζας λόγω κρίσης.

Όπως είναι γνωστό, η κατάρρευση της «Silicon Valley» προήλθε λόγω της επένδυσής της σε αμερικανικά ομόλογα, η αξία των παλαιών μετοχών των οποίων είχε υποχωρήσει (πριν από την αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022), εκτός από την παροχή απόδοσης μικρότερη από επιτόκιο που χορηγεί η τράπεζα στους καταθέτες.

Η ανησυχία εκτείνεται από αυτήν την τάση εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τράπεζα της Silicon Valley λειτουργούσε και στην ευρωπαϊκή και την κινεζική οικονομία (παρέχοντας δάνεια αλλά χωρίς καταθέσεις), οπότε μια έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των κινεζικών startup ανησυχούν για τον αντίκτυπο της άμεσης κατάρρευσής της. Και έμμεσα για τις μελλοντικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών.

Παρόλο που άλλες τράπεζες δεν έχουν το ίδιο μερίδιο κεφαλαίου στην αγορά ομολόγων όπως στην περίπτωση της «Silicon Valley» (πάνω από 50% στην αγορά ομολόγων), αλλά η περαιτέρω μόχλευση θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες για όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ που επενδύουν ποσοστά σε ομόλογα. Και αυξάνει την πίεση στον τραπεζικό τομέα μετά την κρίση της κατάρρευσης της «Silicon Valley».

Ανεξάρτητα από το τι θα οδηγήσει η κρίση της «Silicon Valley» (μαζί με το Silvergate και το Signature) και την έλλειψη άμεσης σύνδεσης με startups, οι διαδικασίες και το άγχος που θα ακολουθήσουν θα περιορίσουν τη χρηματοδότηση αυτών των εταιρειών και αυτό μπορεί να είναι θετικό Αφενός, επιβάλλοντας περισσότερο έλεγχο στη χρηματοδότηση και αποφεύγοντας αμέτρητες περιπέτειες Ωστόσο, μπορεί να κοστίσει στην οικονομία το κόστος της χαμένης ευκαιρίας χάνοντας πρωτοβουλίες που μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κατάστασης ευημερίας που υποστηρίζει την ταχεία κίνησή της προς την ψηφιακή οικονομία.